Šta je Hosting?

Najjednostavnija definicija pojma web hosting bi bio smeštaj za određeni internet sajt na globalnoj mreži. U skladu sa tim bi termin web hosting bio definisan kao domaćin određenog web sajta na internetu.

Da Vaš web stranica bude vidljiva na internetu odaberite jedan od SHARED HOSTING paketa. Najčešće se koristi za gotova CMS rješenja poput Wordpress, Joomla, WooCommerce i sl.

Hosting je u prijevodu smještaj web stranica tj. cjelokupnog internet sadržaja na web server, tako da budu dostupne svima koji pregledavaju Internet. Postoje razni hosting davatelji usluga po cijelom svijetu. Web server je računalo na kojem se nalaze web stranice. Kako je pristup svakom računalu određen portovima (ulazima) koji su predstavljeni brojevima, tako je i pristup web serveru određen portom. Port za pristup web serveru je 80. Svaki server ima IP adresu, tako da kada se neka stranica posjećuje, odnosno neki server, zapravo se posjećuje adresa kao 98.34.65.243:80, gdje broj 80 govori da se radi o web serveru. Prostor na web serveru se može zakupiti kod davatelja usluga hostinga (posluživanja) stranica.

Dakle, prilikom izrađivanja stranica, da bi one bile dostupne na Internetu, potrebno je da se smjeste na neki web server. Web serveri obično dolaze u vidu clustera u velikim centrima podataka (en. data center). Naravno, moguće je i od običnog računala napraviti web server, no to nije tako dobro rješenje iz nekoliko razloga. Kao prvo, web stranice smještene na serveru moraju biti stalno dostupne, što znači da računalo mora biti stalno uključeno i spojeno na Internet. Također je potrebno imati statičku IP adresu (iako postoje određene “tehnike” za instalaciju servera na računalo koje nema statični IP). Web server bi trebao imati stalnu IP adresu, kako bi mogli registrirati domenu i tu domenu usmjeriti na dotični IP. Na taj način posjetitelji ne moraju pamtiti brojeve (IP) servera već samo adresu.

Sada kad znamo što je to web hosting i web server na nama je da odlučimo koji je paket idealan za naš budući web blog ili stranicu. Glavna stvar kod kupovine web hostinga je upravo bandwidth to jest količina prometa koju dobivamo uz hosting, ostalo na što trebate obratiti pozornost je veličina prostora na disku (1, 2, 5 GB..), koliko addon domena možete dodati, podrška za php i mysql.. itd… Unlimited bandwidth ili neograničeni promet kao i unlimited disk space u stvarnosti zapravo ne postoje već je to samo marketinški trik. Naravno, što više gigabajta prometa imamo to bolje. Ovisno o tome kakvu stranicu mislite pravit po tom principu tražite i hosting za dotičnu.

Ako se radi o statičnoj stranici s desetak html stranica i nekolicinu slika svaki hrvatski hosting paket biti će vam dovoljan. Ukoliko se radi o dinamičnoj stranici ona će se “vući” i ajde nekako raditi uz povremene probleme ako nemate puno posjetitelja. Pri kupovini hostinga trebate znati da zapravo plaćate za iznajmljivanje, obično se plaća u roku na 1 godinu ili više. Dobra praksa je razdvojiti domene i web hosting, nikako ih ne kupujte zajedno kod jedne firme što je kod domaćih preprodavača “normalan” slijed. Moja preporuka NE kupujte hosting od domaćih firmi. Zašto kupovati po pet puta većoj cijeni od domaćih kad zapravo oni vama preprodaju hosting kojeg su kupili vani?